Snelle verzending

Retour & Terugbetaling

Zweden

Het nationale voetbalelftal van Zweden vertegenwoordigt Zweden in het internationale voetbal en staat onder toezicht van de Zweedse voetbalbond, het bestuursorgaan van het voetbal in Zweden. De thuisbasis van Zweden is de Friends Arena in Solna en de ploeg wordt gecoacht door Janne Andersson. Van 1945 tot eind jaren vijftig werden ze beschouwd als een van de grootste ploegen van Europa.

Zweden heeft twaalf keer deelgenomen aan het Wereldkampioenschap, voor het eerst in 1934. Ze hebben ook zes keer deelgenomen aan het Europees kampioenschap. Zweden eindigde tweede op de FIFA Wereldbeker van 1958, die ze organiseerden, en derde in zowel 1950 en 1994. Andere prestaties van Zweden zijn onder meer een gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van 1948, en bronzen medailles in 1924 en 1952. Zweden bereikte ook de halve finales van de UEFA Euro 1992, eveneens als gastland.

UEFA Euro 1992

Als gastland van de UEFA Euro 1992 speelde Zweden zijn allereerste Europese Kampioenschap. Ze werden ingedeeld in groep A met Denemarken, Frankrijk en Engeland. Zweden slaagde erin als groepswinnaar door te dringen voor de uiteindelijke kampioenen Denemarken. In de halve finales na de groepsfase werd Zweden met 2-3 uitgeschakeld door Duitsland. Vanaf juli 2016 blijft de halve finaleplaats het beste resultaat van Zweden ooit op een EK.

FIFA Wereldkampioenschap 1994

Zweden kwalificeerde zich voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. In de eerste wedstrijd van de knock-outfase nam Zweden het op tegen Saoedi-Arabië in de extreme hitte en vochtigheid van Dallas, waar de wedstrijd begon op het heetst van de dag - 16.30 uur 's middags waar de temperatuur opliep tot meer dan 40C (104F) in een openluchtstadion. Zweden won met 3-1 na twee doelpunten van Kennet Andersson en een van Martin Dahlin. De kwartfinalewedstrijd van Zweden in San Francisco tegen Roemenië is voor Zweedse voetbalfans een gedenkwaardige wedstrijd geworden. Nadat Zweden laat in de tweede helft had gescoord, maakte Roemenië in de slotminuten van de wedstrijd de gelijkmaker, waardoor de wedstrijd in extra tijd moest worden gespeeld. Florin Răducioiu, die het eerste doelpunt voor Roemenië maakte, scoorde zijn tweede van de dag en bracht Roemenië op voorsprong in de 101e minuut. Maar met nog vijf minuten te gaan scoorde Kennet Andersson met een kopbal en bracht de stand op 2-2. De strafschoppenserie begon met een misser van Håkan Mild van Zweden, maar Thomas Ravelli redde twee strafschoppen van Daniel Prodan en Miodrag Belodedici, waardoor Zweden won en zichzelf tot held maakte. Zweden drong door tot de halve finales, waar ze het in Los Angeles op moeten nemen tegen Brazilië. Ze waren er in de groepsfase tegen Brazilië in geslaagd te scoren, maar konden het geen tweede keer doen. Nadat Jonas Thern met een rode kaart van het veld was gestuurd, scoorde Romário in de 80e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

In de derde finalewedstrijd speelde Zweden tegen Bulgarije, dat in de halve finale in New York City had verloren van Italië. Zweden scoorde 4 doelpunten in de eerste helft, maar de tweede helft bleef doelpuntloos. Zweden eindigde als derde en won de bronzen medaille, de beste plaatsing voor de nationale ploeg op een WK sinds de zilveren medaille in 1958. Dit leidde Zweden naar de tweede plaats op de FIFA-wereldranglijst voor mannen voor één maand, in november 1994.

Ze eindigden als de topscorers van het toernooi, met in totaal 15 gescoorde doelpunten.

1995-1997

Na het WK in 1994 had Zweden moeite om op hetzelfde niveau te komen. De nationale ploeg werd uitgeschakeld in de kwalificatie voor de Europese Kampioenschappen van 1996 in Engeland en de Wereldbeker in Frankrijk in 1998. De kwalificatie voor Euro 96 was begonnen met een 1-0 overwinning voor Zweden uit tegen IJsland in september 1994, maar verloor daarna uit tegen Zwitserland. In november 1994 brak Tomas Brolin zijn voet in een gewonnen wedstrijd tegen Hongarije. In het voorjaar van 1995 zette de mislukking in de EK-kwalificatiewedstrijden zich voort. Zweden verloor de uitwedstrijden tegen Turkije en speelde thuis met 1-1 gelijk tegen IJsland. Toen Zweden in september 1995 in Göteborg met 0-0 gelijkspeelde tegen Zwitserland, was het duidelijk dat de ploeg de finale van het Europees kampioenschap zou mislopen.

De kwalificatiewedstrijd voor Frankrijk 98 was niet beter. In oktober 1996 won Oostenrijk met 1-0 in Stockholm en de maand daarna verloren de Zweden in eigen huis tegen Schotland. Zweden won weliswaar van Schotland in de terugwedstrijd in Gothenburg op Walpurgisnacht in 1997, maar in september 1997 won Oostenrijk met 1-0 in Wenen. In oktober 1997 stopte Tommy Svensson als hoofdcoach en nam Tommy Söderberg het over.

UEFA Euro 2000

Zweden kwalificeerde zich op indrukwekkende wijze voor dit toernooi, won alle wedstrijden behalve de uitwedstrijd tegen Engeland (0-0) en kreeg slechts één tegendoelpunt te verwerken. De finale werd echter een grote teleurstelling. Zweden verloor zijn openingswedstrijd op 10 juni tegen het gastland België met 1-2. Johan Mjällby scoorde het doelpunt voor Zweden in de 53e minuut na een fout van de Belgische doelman Filip De Wilde, terwijl België won via doelpunten van Bart Goor in de 43e minuut en Émile Mpenza in de 46e. Vervolgens speelde Zweden 0-0 tegen Turkije en verloor Zweden in de laatste groepswedstrijd met 2-1 van Italië.

Wereldkampioenschap 2002

Zweden kwalificeerde zich ongeslagen voor het WK 2002, voor het uiteindelijk als derde geplaatste Turkije. Zweden werd ingedeeld in de "groep des doods", Groep F, waarin ook de grote favorieten Argentinië, Engeland en Nigeria zaten. De eerste wedstrijd was tegen Engeland op 2 juni. Sol Campbell bracht Engeland in de eerste helft op voorsprong door een corner aan de linkerkant van David Beckham binnen te koppen. Het gelijkmakende doelpunt werd gescoord door middenvelder Niclas Alexandersson, een krachtig linkervoet schot van buiten het strafschopgebied langs David Seaman. De wedstrijd eindigde in 1-1. In de volgende wedstrijd op 7 juni speelde Zweden tegen Nigeria. Julius Aghahowa zette Nigeria op voorsprong door een voorzet van rechts binnen te koppen. Zweden kwam op gelijke hoogte door een doelpunt van Henrik Larsson. Later in de wedstrijd werd Larsson in het strafschopgebied onderuit gehaald en kreeg Zweden een penalty die Larsson zelf in het doel legde. Zweden won met 2-1.

In de laatste groepswedstrijd op 12 juni speelde Zweden tegen Argentinië, dat moest winnen nadat het in de vorige wedstrijd met 0-1 van Engeland had verloren. Zweden middenvelder Anders Svensson scoorde een doelpunt uit een vrije trap vanaf 30 meter. Andreas Andersson schoot tegen de lat en uit in een poging om de voorsprong uit te breiden. Mattias Jonson beging een overtreding in het strafschopgebied en Argentinië kreeg een penalty toegekend. Ariel Ortega schoot recht op Magnus Hedman, de Zweedse doelman, maar Hernán Crespo snelde het strafschopgebied binnen en schoot de rebound van Hedman tussen de benen van de doelman door. Het doelpunt was omstreden omdat Crespo het strafschopgebied binnenrende op het moment dat Ortega naar voren stapte om te schieten. De wedstrijd eindigde echter in 1-1 en Zweden won de groep, Engeland op de tweede plaats, Argentinië derde en Nigeria laatste.

2002 FIFA Wereldbeker

In de ronde van 16 juni speelde Zweden tegen Senegal. Henrik Larsson zette Zweden op voorsprong door een corner van Anders Svensson binnen te koppen. Senegal maakte gelijk door Henri Camara. Er werd ook een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. De wedstrijd kwam tot een sudden death golden goal. Opkomende ster Zlatan Ibrahimović kwam in het veld en bijna won Zweden de wedstrijd. Hij zette een geweldige rush in op de rechtervleugel langs verschillende Senegal spelers, en schoot met zijn zwakkere linkervoet vanuit een kleine hoek recht op Senegal's doelman Tony Sylva. Ibrahimović had Larsson en Svensson in uitstekende positie voor een pass, maar schoot in plaats daarvan. Svensson draaide langs een verdediger en schoot met een krachtig schot op de paal. Sylva had de bal niet kunnen redden als hij binnen de palen was gegaan. Camara nam vervolgens een zwak schot dat langs Hedman, van de paal en in het doel ging. Zweden was dus uitgeschakeld. Henrik Larsson kondigde na het toernooi zijn afscheid van de nationale ploeg aan.

UEFA Euro 2004

Ondanks een indrukwekkende kwalificatiecampagne en de onverwachte terugkeer van Henrik Larsson, ging Zweden met lage verwachtingen naar het toernooi in Portugal. Maar na een verpletterende 5-0 overwinning tegen Bulgarije op 14 juni, werden ze één van de favorieten. Fredrik Ljungberg begon het doelpuntenfestijn na een goed uitgevoerde pass van Zlatan Ibrahimović. Henrik Larsson scoorde 2-0 en 3-0 in de tweede helft. Zijn eerste doelpunt was een duikende kopbal na een perfect genomen voorzet vanaf links door Erik Edman. 4-0 werd gescoord door Zlatan Ibrahimović op een penalty en de invaller Marcus Allbäck scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd. Na de 5-0 overwinning werd Zweden een gevreesd team in het toernooi en velen waren verrast door het offensieve spel van Zweden, aangezien ze bekend stonden om hun meestal defensieve manier van voetballen.

In de volgende wedstrijd op 18 juni moesten zij het opnemen tegen Italië, dat zich als een zeer harde tegenstander zou bewijzen. Na 36 minuten scoorde Antonio Cassano het eerste doelpunt van de wedstrijd voor Italië na een voorzet van Christian Panucci. Door goed keeperswerk van de Zweedse doelman Andreas Isaksson overleefde Zweden de rest van de wedstrijd en na 84 minuten maakte Zlatan Ibrahimović er met een doelpunt van achteruit 1-1 van, wat ook de eindstand werd.

De laatste wedstrijd van de groep voor Zweden werd gespeeld tegen Denemarken. Voor de wedstrijd werd gezegd dat als Zweden en Denemarken 2-2 zouden spelen, Italië van het toernooi zou worden uitgeschakeld. Dit is precies wat er gebeurde. Denemarken stond lange tijd met 2-1 voor. Maar aan het eind van de wedstrijd scoorde Mattias Jonson de gelijkmaker na talrijke rebounds. Italië werd uitgeschakeld en zowel Denemarken als Zweden plaatsten zich voor de kwartfinales.

In de kwartfinales op 26 juni speelde Zweden tegen Nederland. De wedstrijd werd doelpuntloos na voltijd, maar niet zonder veel kansen. Het dichtst dat Zweden bij scoren kwam was via Fredrik Ljungberg, maar hij raakte de paal met een goed genomen schot. Henrik Larsson raakte ook van dichtbij de lat. Na een doelpuntloze extra tijd werd de wedstrijd beslist in een strafschoppenserie. Na een lange reeks penalty's was het de beurt aan Olof Mellberg om een schot te nemen. De Nederlandse doelman Edwin van der Sar redde het schot van Mellberg en Zweden verloor de strafschop nadat Arjen Robben de daaropvolgende penalty had omgezet.

Wereldkampioenschap 2006

Zweden kwalificeerde zich voor het WK. Zweden begon traag aan het WK, met een doelpuntloos gelijkspel op 10 juni in Dortmund tegen het onaangewezen Trinidad en Tobago, ondanks het feit dat ze het grootste deel van de wedstrijd met een man meer speelden. De tweede wedstrijd, tegen Paraguay op 15 juni in Berlijn, leek opnieuw een doelpuntloos gelijkspel te worden totdat Freddie Ljungberg met een kopbal in de 89e minuut scoorde om Zweden een 1-0 overwinning te bezorgen. Op 20 juni speelde Zweden hun laatste groepswedstrijd tegen Engeland in Keulen. Joe Cole scoorde 1-0 voor Engeland met een spectaculair afstandsschot in de 34e minuut. Marcus Allbäck maakte gelijk tot 1-1 met een kopbal in de 51ste minuut. Toen Steven Gerrard in de 85e minuut met een kopbal scoorde, leek het erop dat Engeland de wedstrijd zou winnen. Henrik Larsson maakte er echter in de 90e minuut van dichtbij 2-2 van. Het gelijkspel was voldoende voor Zweden om door te gaan naar de ronde van 16. Op 24 juni kwam er een einde aan de WK-reeks voor Zweden door een 2-0 nederlaag tegen het gastland Duitsland in München, na twee vroege doelpunten van Lukas Podolski. Verdediger Teddy Lučić werd op controversiële wijze uit het veld gestuurd door scheidsrechter Carlos Simon, die lachend werd vastgelegd terwijl hij een twijfelachtige rode kaart omhoog hield. Henrik Larsson miste vroeg in de tweede helft een strafschop. Na het toernooi kondigden Mattias Jonson en Teddy Lučić aan dat ze met pensioen waren gegaan bij de nationale ploeg. Op 17 juli trok Henrik Larsson zich voor de tweede keer terug uit de nationale ploeg.

UEFA Euro 2008 en 2010 FIFA Wereldbeker kwalificatiewedstrijden

Zweden eindigde als tweede in Groep F achter Spanje, en kwalificeerde zich voor de finale als de beste runner up. De kwalificatiecampagne omvatte een gestaakte wedstrijd uit naar Denemarken, waarvoor Zweden een 3-0 overwinning kreeg toegekend door de UEFA.

Voorafgaand aan het eindtoernooi maakte Henrik Larsson nog een sensationele rentree in de nationale ploeg, bijna 37 jaar oud. Zweden werd ingedeeld in Groep D samen met Spanje, Griekenland en Rusland. In hun eerste wedstrijd in Euro 2008 op 10 juni, versloegen ze de regerend Europees kampioenen, Griekenland, met een score van 2-0 met doelpunten van Zlatan Ibrahimović en Petter Hansson. Hun volgende wedstrijd was tegen Spanje op 14 juni. De wedstrijd leek gelijk op te gaan totdat David Villa in de 92e minuut de Spanjaarden op voorsprong zette. In de laatste groepswedstrijd op 18 juni verloren de Zweden met 2-0 van de Russen, waardoor ze uit het toernooi werden gezet. Freddie Ljungberg, Marcus Allbäck en Niclas Alexandersson kozen er allen voor om na de uitschakeling van Zweden te stoppen bij de nationale ploeg.

De kwalificatie voor de Wereldbeker 2010 is voor Zweden rampzalig geëindigd. Het land bereikte het WK niet.

UEFA Euro 2012 en 2014 FIFA Wereldbeker kwalificaties

Op Euro 2012 speelde Zweden hun openingswedstrijd tegen Oekraïne. Zlatan Ibrahimović scoorde van dichtbij na een pass van Kim Källström in de 52e minuut. Andriy Shevchenko maakte drie minuten later gelijk door een corner binnen te koppen, en in de 62e minuut scoorde hij nog een kopbal. Zweden was niet bij machte hierop te reageren en verloor de wedstrijd met 1-2. Zweden speelde hun tweede groepswedstrijd tegen Engeland op 15 juni. Andy Carroll scoorde 1-0 voor Engeland met een krachtige kopbal in de 23e minuut. Zweden maakte gelijk door een eigen doelpunt van Glen Johnson en nam de leiding toen Olof Mellberg 2-1 scoorde in de 59e minuut. Engeland draaide de wedstrijd echter om met doelpunten van Theo Walcott en Danny Welbeck. De twee nederlagen betekenden dat Zweden al was uitgeschakeld voor de volgende fase. In de derde groepswedstrijd op 19 juni speelde Zweden tegen Frankrijk. Zlatan Ibrahimović scoorde een spectaculaire vliegende volley vroeg in de tweede helft en Sebastian Larsson bezegelde een betekenisloze 2-0 overwinning tijdens de rust. Na de vroege exit van Zweden uit het toernooi, kondigde de veteraan Olof Mellberg zijn pensioen aan van de nationale ploeg.

Zweden eindigde in Groep C van de 2014 FIFA World Cup kwalificatie als tweede achter Duitsland, en en moest play-offs spelen tegen Portugal maar slaagde er niet in om Portugal te verslaan.

UEFA Euro 2016

Op EURO 2016 werd Zweden uitgeschakeld in de groepsfase, verloren van Italië en België, speelden gelijk met de Republiek Ierland en scoorden zelf geen doelpunten (hun enige doelpunt was een eigen doelpunt van Ciaran Clark).

2018 FIFA Wereldbeker

Op het WK 2018 begon Zweden zijn campagne met een 1-0 overwinning op Zuid-Korea in de eerste wedstrijd op 18 juni, door een strafschop van Andreas Granqvist, beslist door de nieuwe VAR-technologie. Hun tweede wedstrijd op 23 juni was tegen Duitsland. Ola Toivonen scoorde 1-0 voor Zweden door de bal over de Duitse doelman Manuel Neuer te lobben in de eerste helft. Echter, Marco Reus maakte vroeg in de tweede helft gelijk tot 1-1. Met nog 15 seconden te gaan in de vijf minuten blessuretijd, won Toni Kroos de wedstrijd voor Duitsland door een vrije trap te scoren van net buiten het strafschopgebied, na een overtreding van Jimmy Durmaz. Ondanks dit verlies ging Zweden door naar de knock-outfase bovenaan de groep met een 3-0 overwinning op Mexico, terwijl Duitsland onderaan de groep werd uitgeschakeld met een 2-0 verlies tegen Zuid-Korea.

Op 3 juli 2018 speelde Zweden tegen Zwitserland in de ronde van 16 en versloeg hen met 1-0 door een doelpunt van Emil Forsberg, en ging voor het eerst sinds 1994 door naar de kwartfinales. In de kwartfinales leed Zweden een 2-0 nederlaag tegen Engeland en werd dus uitgeschakeld.

UEFA Euro 2020

De loting voor de UEFA Euro 2020-kwalificatie werd gehouden op 2 december 2018. Zweden werd ingedeeld in pot 2 en ingedeeld in Groep F samen met Spanje, Noorwegen, Roemenië, Faeröer en Malta.

Op 15 november versloeg Zweden Roemenië in Boekarest met 2-0 door doelpunten van Marcus Berg en Robin Quaison in de eerste helft. De overwinning betekende dat Zweden de tweede plaats in de groep had veiliggesteld en een plaats op UEFA Euro 2020, hun zesde opeenvolgende Europees kampioenschap.

De loting voor het eindtoernooi werd gehouden op 30 november 2019 in Boekarest, Roemenië. Zweden was geplaatst in pot 3 en geloot in Groep E samen met Spanje uit pot 1, Polen uit pot 2 en Slowakije uit pot 4, die zich via play-offs kwalificeerden.

Het toernooi begon voor Zweden op 14 juni 2021 in Sevilla tegen een bekend Spanje, waar ze in de kwalificatie ook al tegen hadden gespeeld. De wedstrijd was nogal abnormaal, want Spanje had 86% balbezit en 17 schoten tegen Zweden, maar het was niet genoeg om te scoren, want de wedstrijd eindigde in 0-0. Alexander Isak's debuut op het UEFA Euro leverde echter momenten van individuele genialiteit op die de aandacht van de kijkers trokken in een wedstrijd die aanvallend weinig te bieden had voor de Zweedse fans.

Vier dagen later zou Zweden het in Sint-Petersburg opnemen tegen Slowakije. De wedstrijd leverde geen doelpunten op tot de 77e minuut, toen Emil Forsberg een strafschop binnenschoot nadat de Slowaakse doelman Martin Dúbravka Robin Quaison in het strafschopgebied onderuit had gehaald. Nadat de Slowaakse ploeg tot nul schoten op doel was beperkt, eindigde de wedstrijd in 1-0 in het voordeel van de Zweden. Dit resultaat zou Zweden een plaats in de knock-out ronden bezorgen.

Op 23 juni zou Zweden hun laatste groepswedstrijd spelen tegen Polen, met Robert Lewandowski, die wanhopig op zoek waren naar een overwinning voor hun eigen kansen om de knock-out ronde te bereiken. In de 2e minuut scoorde Emil Forsberg echter het eerste Zweedse doelpunt van het toernooi uit open spel. In de 59e minuut werd Forsbergs tweede doelpunt van de wedstrijd gemaakt door een gretige Dejan Kulusveski, die de openingswedstrijden van het toernooi miste vanwege een COVID-19 diagnose. Hij kwam nog geen 5 minuten in het veld voordat hij vanaf de middenlijn zijn eerste assist gaf in het shirt van het Zweedse seniorenteam. Net als Isak twee wedstrijden eerder, was dit zijn UEFA Euro debuut. Twee minuten na Forsbergs tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde Lewandowski een krullende poging in de hoek, waarmee hij een doelpunt terugtrok voor de Polen. In de 84e minuut scoorde hij opnieuw de gelijkmaker. De rust brak aan en ook de Zweedse winnaar kwam in de 4e minuut van de rust op naam van een assist van Kulusveski op Viktor Claesson. Deze 90ste minuut zorgde ervoor dat Zweden op de eerste plaats kwam in UEFA Euro 2020 Groep E.

Zweden zou het op 29 juni in Glasgow in de Ronde van 16 opnemen tegen Oekraïne. Na de openingstreffer van de Oekraïense vleugelverdediger en Manchester City-speler, Oleksandr Zinchenko, zou Emil Forsberg vlak voor rust in de 43e minuut opnieuw de held uithangen en de wedstrijd gelijk trekken. Na nog eens 45 minuten zonder doelpunten ging de wedstrijd naar de extra tijd. In de 99ste minuut kreeg Marcus Danielson een rode kaart na een tackle op Artem Besyedin. In de 120e minuut kopte Artem Dovbyk de bal achter in het doel na een voorzet van Zinchenko. Daarmee kwam een einde aan een verder formidabel toernooi voor de ploeg van Janne Andersson.